5 Mart 2007 Pazartesi

SARAYBOSNA




SARAJEVO


Bosna Hersek Federasyonu'nun merkezi olup aynı zamanda Bosna Hersek'in başkentidir.Osmanlı döneminde ''Saraybosna'' ya da ''Bosnasaray'' olarak adlandırılan şehir, bir vadi içinde kurulmuş olup içinden Milyaçka nehri akar. Sarayevo çevresi dağlıktır. Kış uzun sürdüğü için Sarayevo yakın çevresinde Jahorina ve Bijelaşnica'da kayak merkezi vardır.

Şubat 1984'te 14. Uluslararası Kış Olimpiyatları Sarajevo'da yapılmıştır.

Bosna Nehri İgman dağı eteklerinden doğar. Bosna Nehri'nin doğduğu bu bölgeye Vrelo Bosna denir. Sarayevo'nun % 90'a yakınını Boşnaklar oluşturur. %10 civarında Hırvatlar, %1'in altında Sırplar ve çok az sayıda Musevi multi - etnik ve multi - kültürel yapısı ile 10 belediyeden oluşan 450 000 nüfuslu bir metropoldür. Sarayevo'da uluslararası hizmete açık olan havaalanı ise İgman Dağları eteğine yakın bir bölgedir.


Sarajevo'daki belli başlı camiler


Gazi Hüsrev Bey Camii, Hünkar Camii, Ali Paşa Camii, Çarşı Camii, Ferhadiye Camii


Çarşılar ve Hanlar


Saraybosna'nın merkezi konumundaki Başçarşı, tipik bir Osmanlı çarşısıdır. Moriçahan, Başçarşı içinde bulunur. Osmanlı döneminden kalma Balkanlar'da en iyi korunmuş hanlardan birisidir. Halen kullanılmaktadır. Fotoğraftaki Sebil, Başçarşı'nın adeta sembolü haline gelmiştir.

Gazi Hüsrev Bey Medresesi ve Kütüphanesi, Başçarşı'nın kültürel kimliğine ayrı bir zenginlik katar. Ayrıca Milli Kütüphane, Tarih Arşivi, Şarkiyat Enstitüsü, Bosna Enstitüsü, Sarajevo Şehir Müzesi bulunur.
bu bilgiler Hüseyin Kansu'nun Bosna Hersek Seyahat Rehberinden alınmıştır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder